Историјат

Бајинобаштанске новине имају више-деценијску традицију а овде подсећамо наше млађе читаоце на историјат и генезу наших новина.

Насловна страница првог омладинског листа ГЛАСно из 1987. године. То су биле прве новине са местом писања, уређивања, и излажења у бајиној Башти.

Као што је и написано у импресуму „Бајинобаштанске новине“ настављају традицију некадашњег алтернативног омладинског часописа ГЛАСно, који је излазио у Бајиној Башти другом половином осамдесетих година па после неколико бројева угашен. Издавач тих новина била је тадашња Општинска конференција Савеза социјалистичке омладине Бајине Баште. Идејни творац и главни и одговорни уредник листа ГЛАСно био је Бобан Томић а организационим пословима су се бавили Владимир Стаменић и Славиша Арсенијевић тадашњи председник омладине. ГЛАСно је изашао свега осам пута и за то време променио је три штампарије јер, због критичког садржаја, штампаријама је сугерисано да га не штампају. Финансирање је, такође, ускраћивано због непоћудности аутора текстова и уредника и ГЛАСно је утихнуо. Ето, ни тада слуха за локалне медије није било! Чудна ли чуда! Или је, можда, било јако много „слуха“ за слободну реч у локалној средини, па је тај „слух“ пажљиво ослушкивао ко и како мисли, дише, размишља, пише па пошто све постане у довољној мери друштвено неподобно – заврћи славину!

Насловна страна из 1994. године

Први број нашег листа излази 29. фебруара 1992. године под називом Бајинобаштанске новости. Шерети кажу да смо одабрали најпогрешнију годину и датум за почетак – 29. фебруар у преступној години. Зато су нам новине увек ретко излазиле, као када воћку окалемите у преступној години – она рађа сваке четврте! Ипак, то су само шале. Од следећег броја новине мењају име у Бајинобаштанске новине и почињу серију првих бројева од 1994. године па до 2005. са мањим прекидима у излажењу. У том периоду издавач „Бајинобаштанских новина“ је Радио дифузно предузеће „Радио телевизија Бајина Башта“ у чијем саставу је увелико функционисао локални „Радио Бе Бе“ а од 1997. године и телевизија )данашњи Примус и Прима). Редакцију је у том периоду водио главни и одговорни уредник Обрад Додић.

Од 2005. године динамика излажења почиње да опада а финансијска ситуација постаје тежа. Све време излажења ББН никада нису имали апсолутно никакву финансијску дотацију са буџета Општине Бајина Башта а једино су биле помагане повремено од стране јавних предузећа и установа. треба напоменути да те дотације ни издалека нису биле довољне да подмире стварне трошкове и обезбеде потребна средства, али јесу биле драгоцене.

Насловна страна из 2007. године

Једини приход од јавних благајни био је за продате примерке и плаћање оглашавања, али и то су били скоро симболични износи. Последњи број „Бајинобаштанских новина“ изашао је у јануару 2016. године а њему је претходила дуготрајна организациона и финансијска криза у којој се одвијала борба за опстанак радија и телевизије. Све тежа медијска ситуација и нарочито се тих година прелила на мале лоокалне медије који немају „политичку заштиту“ нити патронат економских моћних појединаца и форми. Широм Србије угрожене су и боре се за опстанак мале новине и РТВ станице које извештавају одговорно и објективно а не партијски и пристрасно према власти и/или опозицији. Објективност и професионализам поново су постали најскупње речи срског новинарства па и у случају наших новина. Наш локални медијски простор у том периоду почео је да попуњава и нови локални лист „ББ Глас“ који је основало Предузеће „Стефан Ко“. Визуелним изгледом и концепцијом, као и са неким од уредника и сарадника „Бајинобаштанских новина“, овај лист је наставио у неким идејама тамо где су наше новине стале услед финансијске кризе и политичких притисака којима смо били изложени.

Нову серију покренули смо почетком 2020. године у нади да ће бити стабилнија и срећнија а да ће грађани и наши читаоци имати још један поуздан, модеран и садржајан извор информација. Основе наше уређивачке концепције нису промењене и уређивачки принципи и правила којих смо се придржавали протеклих година и деценија, остали су непромењени и тако ће бити и убудуће. По цену да не излазимо нећемо подлећи под политичке, економске или конфесионалне интересе и притиске. Новинарску пажњу, простор и могућност да се чују посветићемо подједнако сваком релевантном извору и/или актеру важних догађаја. Нисмо и никада нећемо подредити објективност и професионализам економским, политичким нити другим интересима и утицајима. У мору информација и медија, када свако има прилику да без имало трошкова (нажалост и одговорности) поседује онлајн медије, залажемо се и улажемо рад у одговорно, непристрасно и не-манипулативно новинарство. Своје време, енергију и ентузијазам посвећујемо свим храбрим људима који верују и залажу се за боље друштво и праведније односе међу људима. Томе смо увек у прошлости и тежили и своје странице подједнако посвећивали свему што је важно и што грађани треба да знају. Надамо се да ћемо уз помоћ читалаца у томе успети и у овом новом почетку.