Баштован већ дигитализован

Обрадин Илић, на далеко  познат под надимком Баштован иза себе има  60 година озбиљног бављења производњом расада и један је од зачетника пластеничке производње у нашем крају . Не боји се новонастале ситуације и  није забринут за продају својих производа.

„За ових 60 година, било је много падова и  успона али се све дало савладати“ – каже за Бајинобаштанске новине Обрадин Илић и додаје: „Фамозне 2014. године би она непогода, односно  велика поплава а све моје пластенике је у трену порушила и сравнила са земљом. Остао сам без и једног јединог пластеника. Читаво поље за трен је нестало и постало пустош. Тада сам морао све из почетка. Захваљујући само великом труду и даноноћном раду успео сам да производњу обновим, не баш сто посто али скоро да је тако“ – присећа се Баштован једне од својих животних битки са обрадивих рогачичких поља из маја 2014. Године када се нашао на удару подивљале реке Рогачице..

„Ја већ 60 година производим све исто, летњи и зимски програм. Финални производи моје фабрике под небом су зелена салата, спанаж, млади црни и бели лукац, першун, шаргарепа а сада је период када је кренуо и расад. Расаде гајим у два пластеника. Један је “матичњак”, са грејањем а из њега се разређује и  пребацује у други.  Пошто сада због Уредбе Владе Србије пијаце не раде, а ту сам све године расад продавао, сада радим кућну продају. Мада мени је и свих ових година продаја расада ишла боље од куће него на пијачним тезгама. Муштерије се увек јаве, долазе кући, ја им робу спакујем и они је  одвозе“ – вели Обрадин о свом послу и занату у овим временима.

Обзиром да се цела пољопривредна власт Србије дала у посао да обезбеди дигитално снабдевање пољопривредним производима, Обрадину то не представља никакав проблем. Он је већ – дигитала! Обрадин је и до сада поруџбине примао телефоном а наравно да има могућности да поруџбину прими и на све друге савремене начине комуникације. За дигитализацију је спреман јер по примљеној поруџбини испорука му неће бити тешка, мада он лично неће моћи да развози робу, али млађи ће моћи.

„Да нисам прешао у године за које важи општа забрана кретања, ја би сву моју робу довозио до домова свих мојих муштерија Овако, из то разлога, они долазе код мене. Немам проблема ни око финалних производа, јер увек свежа роба свако јутро одлази  у продавницу “Баштован” у Бајину Башту, тако да смо ову ситуацију прихватили онако како јесте и другачије се не може. На првом месту треба да нам је здравље, које је увек најпрече. Ја нигде не излазим, осим у пластенике, имам помоћ у производњи али битно је да ништа не недостаје, ни мени ни у производњи“ – каже Илић.

На наше питање да ли поштује све мере које су власти прописале за грађане,  Обрадин каже “Важим за врло дисциплинованог човека и  домаћина. Не може се другачије него да се поштују све мере Владе, иначе одосмо у пропаст. Поред ових Владиних мера, ја поштујем све мере и у производњи сезонског поврћа и расада. Све оно што су стручњаци прописали ја то и примењујем. Наравно да се дугогодишњим радом открива нешто што није нигде ни записано Моја препорука је да  сви који су заинтересовани за расад могу да дођу до мојих пластеника и изаберу шта им одговара. Биће услужени квалитетном и  разноврсном робом. Имам све врсте сорти и  парадајза, паприка, краставаца, па ко воли, нек изволи“ – поручује рогачичка баштованска легенда.

Обрадин има за крај ове приче и једну поруку а она гласи: „Не излазите из куће или свог поседа уколико за то није нужна никаква наредба. Ово говорим мојим колегама, пољопривредним произвођацима а ови у граду, нек не излазе из станова, да би остали здрави и  читави“.

Приредио Мирољуб Јанковић Мике

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *