Нова серија „Бајинобаштанских“

Издање Бајинобаштанских новина које управо читате јесте иницијални број нове серије која за циљ има обнављање овог месечника. Иако је покушаја да се ББН обнове било у протеклим годинама, тај успех је изостао пре свега због недостатка новца за излажење листа, али и због укупне кризе која погађа и тржиште медија. Ипак, обзиром да је свака криза и својеврсни изазов, осмелили смо се да нову серију отпочнемо са 103. бројем. А после тога – у нове радне победе!

Насловна страна новог броја

Обзиром да ББН имају више-деценијску традицију подсетићемо наше млађе читаоце на историјат и генезу наших новина. Као што и стоји у импресуму ББН настављају традицију негадашњег алтернативног омладинског часописа ГЛАСно, који је излазио у Бајиној Башти другом половином осамдесетих година па после неколико бројева угашен. Ето, ни тада слуха за локалне медије није било! Чудна ли чуда! Први број нашег листа излази 1991. године под називом Бајинобаштанске новости од другог броја новине мењају име у Бајинобаштанске новине и почињу серију првих бројева.

Алтернатива локалном јавном информисању била је појава тадашње радио станице Независни Радио ББ у мају 1992. Године. И Бајинобаштанске новине и Независни Радио ББ били су потпуно самостални и у уређивачком и финансијском погледу. За ове медије тада није било разумевања нити финансијске подршке од локалне општине па чак ни од колектива. Због своје отворене уређивачке политике и начина извештавања о политичким и ратним сукобима у региону Радио ББ је брзо стао на листу за одстрел код тадашњег политичког режима. Због финансијских проблема ББН су излазиле сасвим нередовно али су ипак постојале, док се Радио ББ борио за опстанак уз помоћ и сарадњу са осталим независним медијима у Србији. Захваљујући тада добијаним дотацијама међународних организација, као и програмској сарадњи са великим медијима програм радија ББ је опстајао и унапређиван је.

Бајинобаштанске новине су излазиле у месечној динамици све до 2005. године, када динамика почиње да опада а финансијска ситуација постаје тежа. Све време излажења ББН никада нису имали апсолутно никакву финансијску дотацију са буџета Општине Бајина Башта, нити од стране јавних предузећа и установа. Једини приход од јавних благајни био је за продате примерке и плаћање оглашавања, али и то су били скоро симболични износи. Последњи број Бајинобаштанских новина изашао је у јануару 2016. године а њему је претходила дуготрајна организациона и финансијска криза у којој се одвијала борба за опстанак радија и телевизије. Медијски простор у том периоду почео је да попуњава и нови лист ББ Глас који је основало Предузеће „Стефан Ко“. Визуелним изгледом и концепцијом, као и неким од уредника и сарадника, овај лист је наставио у неким идејама тамо где су наше новине стале услед финансијске кризе и политичких притисака.

Насловна страна издања ББН из септембра 2000. године

Покрећемо нову серију у тренутку у коме је судбина локалних медија више него неизвесна. Локална јавност, локална политика и све врсте интелектиалних и мислећих авангарди кризирају и скоро да не постоје. Локални медијски простор је скоро угушен, јер постојећи медији немају довољно новца за своју слободу и робују ситним парама који им стиже из јавних благајни. Време промена ће ускоро уседити а процес рационализације локалних медија је више него нужан. У прилог томе иде и чињеница да нашим медијима од 5 милиона динара који су предвиђени општинским буџетом за медијско извештавање, није додељен ни динар. Око 4.3 милиона динара наших суграђана додељено је медијима ван Бајине Баште. Да ли је испоштована процедура приликом расподеле средстава обзиром да нигде није истакнуто ко су били чланови комисије за доделу средстава и да ли су баш сви медији испунили критеријуме расписане конкурсом, а на првом месту да буду регистовани као  медији, писаћемо у наредним издањима.

Због тога покрећемо ову нову серију и намењујемо је искључиво Вама – нашим читаоцима! ББН неће бити новине по мери ни једне политике, већ искључиво по мери објективности, одговорног новинарства, алтернативне и авангардне мисли и дела. Време затуцаности, политичког слепила, међусобних трвења и злурадих чињења једних над другима, за ББН јесте плусквамперфекат! Покушаћемо да правимо оно што читаоци траже – објективну истину, другачији угао гледања на ствари, интерес заједнице и јавности. Свесни смо да ће то да смета некима. Али, није ни први ни последњи пут!

Редакција ББН